Fenna

Fenna

Maart 2013, Deel 9, Caribbean

Fenna.7jaarMijn verjaardag; 11 maart, ben ik 7 jaar geworden. Ik vond het best wel jammer, dat ik niet met mijn Nederlandse vriendinnen mijn verjaardag kon vieren. Soms mis ik ze best een beetje. Maar, er waren wel leuke andere Nederlandse vriendjes, dus ik heb een super top -verjaardag gevierd. We waren in Martinique en gelukkig waren Daan, Nikkie en Luc van de WindEagle en Anna-Sophie van de Modesty bij ons in de buurt. Eerst moest ik nog school doen, maar daarna kwam iedereen lekkere snoepjes-slagroomtaart en chocoladetaart eten, bij ons op de Sailaway. Daarna zijn we naar het strand gegaan en hebben we een soort van Olympische spelen gedaan met zaklopen, parcours lopen, pittenzakjes gooien. Het team van Daan en Sophie had de eerste prijs en ik werd tweede omdat ik jarig was. Ik had alle kinderen spontaan uitgenodigd om pannenkoeken te komen eten, terwijl papa en mama daar niks van wisten, haha. Dat was heel gezellig en daarna hebben we een discofeest op het achterdek. Alle boten (5) in de baai konden meeluisteren en zingen, maar wij hadden het meeste plezier! Dat was mijn 7de verjaardag.

De Caribbean; Hier zijn heel wat eilanden, waar we langs varen of welke we aandoen. Soms is dat een dag- of nachttocht, maar meestal een halve dagtocht, maar dat maakt mij helemaal niks uit. Want dan kijk ik film of speel op de iPad, speel met mijn zussen of knutsel wat. Maar kaartspel kan jammer genoeg niet, want als we zeilen gaat de boot meestal te schuin of waaien de kaarten uit de kuip.

Snorkel.FennaZwemmen & snorkelen; Het water is heel erg mooi helder, dus kan je heel goed de vissen zien. Ik heb een eigen snorkel en flippers. Het liefst zwem ik elke dag wel een paar keer. Bijna elke keer als we klaar zijn met school, kunnen we meteen een duik nemen. Van de boeg (punt van de boot) afspringen is het leukste, want dat is lekker hoog. Ik kan ook al helemaal naar de bodem zwemmen en dan neem ik zand mee van de bodem, voor als papa het niet gelooft.

Boot & school; We hebben een leuke boot. Ik slaap nu in het stapelbed, en dan lig je lekker hoog en daar kan ik heel fijn dromen. Het liefst zit ik op het voordek, ook als we zeilen, omdat het daar lekker waait. Het is hier heel lekker warm, en ik ben best blij dat ik de winter in Nederland heb overgeslagen, want wij hebben een jaar lang zomer. Bijna elke ochtend doen we eerst school. Wij maken er altijd een leuke school van, maar soms moet ik ook hard werken om bij te blijven, bij mijn klas op de JPS. Maar mama zegt dat het mij allemaal wel makkelijk afgaat.

Bath.FennaGrotten & rotsen klimmen; Ik vind het leuk om op rotsen te klimmen en op onderzoek uit te gaan. Zwemmen vind ik nog veel leuker, vooral op onbewoonde eilandjes. Papa en de anderen zijn door een grot gezwommen en ik heb dat ook geprobeerd, maar het water was te koud. Hier hebben ze de film ‘Pirates of the Caribbean gefilmt. In Puerto Rico zagen we de boot (Black Pearl) van die film en zijn we op een eilandje geweest waar ze film nr. 4 gaan opnemen in augustus. Ook heb ik een zeekoe (manati) gezien, hij had een heel grote neus met twee grote neusgaten en hij was zo groot als een auto. Jammer genoeg zien we nu minder dolfijnen dan voorheen, maar ik heb wel haaitjes gezien, roggen, zeealen, veel gekleurde vissen, zeesterren en ik heb met schildpadden gezwommen.

 

15 januari 2013, Deel 8, Suriname

JungleSuriname was erg mooi en leuk omdat ze er dezelfde taal spreken. Oud en Nieuw in Paramaribo was gaaf. Harde knallen van heel veel duizendklappers (dat was minder leuk), maar ook veel harde muziek. Van daaruit zijn we naar Danpaati geweest, een lodgje op de Boven Surinamerivier – samen met oma Mia. Daar hebben we Kaaimannen gezien, toen in de avond met een Korjaal (smal bootje) op Kaaimannentocht gingen. Heel spannend, wel zeven zagen we er! We gingen de volgende dag een jungletocht maken met een gids en hij vertelde veel over de dieren en planten en bomen in het bos. Voor Isis voeten lag ineens een erg giftige adder. Joshua, maakte hem meteen dood met zijn kapmes en begroef de slang.

Fenna.schoolSUWe bezochten het dorp Dan en gingen onverwacht de school bekijken. Dat was leuk, we mochten van de directeur klas 1 (groep 3) bezoeken. De kinderen werden net wakker van een middagdutje op de grond. Ze hadden weinig in de klas, dan elk een stoel en een paar oude tafeltjes. Er hing wel een groot schoolbord met daarop de eerste sleutelwoorden erboven. De kinderen bekeken ons en wij hen. We waren allemaal verlegen.

1 januari 2013, Deel 7, Atlantische Oversteek – Suriname

We zijn de Atlantische Oceaan overgestoken en dat vond ik heel tof. Tijdens de oversteek van de Canarisch naar Kaap Verden was ik wel 4 dagen zeeziek en nu helemaal niet! Dat was heel fijn, blijkbaar was ik nu veel sneller ingeslingerd. We hebben gelezen, elkaar geschminked, hutten gebouwd in de boot, muziek en verhalen geluisterd en toen waren we er ineens. Mama ging snel boodschappen doen met de taxi en we hebben toen een kinderkerstonbijt klaargemaakt en Finn (Dixbay), Fien en Max (Waltzing Mathilda) uitgenodigd. Zij waren ook aangekomen. Suriname is heel bijzonder, ik hoop hier nog (bril)krokodillen, apen en piranja’s te zien. We zijn al gaan kanoen op de Surinamerivier en hebben Fort Zeelandia en Nieuw Amsterdam bezocht. Er is ook een standbeeld van Wilhelmina en een Palmentuin. Het is zo leuk dat iedereen hier Nederlands spreekt, ook veel straten zijn Nederlandse (plaats)namen. Gisteren waren we in Paramaribo voor Oud en Nieuwfeest en dat was super leuk. Veel honderdduizendklappers, dus moesten we oordopjes in doen en een doek voor onze mond. Ik ging pas laat naar bed. Kusjes Fenna

23 nov. Deel 6, Tenerife

Fenna krijgt zomaar een bloem van een dolfijn! We zijn afgelopen zaterdag naar het Loro Park geweest op Tenerife. Morgan de Orka was ook in Nederland in het nieuws deze week. Ze is destijds gered (juni 2010) door het Dolfinarium Harderwijk. Ze was aangespoeld in Nederland. En daarna verhuisd naar Tenerife.

Fenna greep haar kans toen we in een volle arena naar de Orka show gingen kijken. Aan het einde werd Enza uit het publiek gehaald voor een knuffel met de dolfijnen. Maar Enza moest dan een zwemvest aan en in een klein blauw bootje. Daar had ze geen zin in en zei later “papa, ik wilde geen blauw zwemvest aan”, nou die kans greep Fenna meteen aan. Ze sprong naar voren en wipte zo het zwemvest aan. Het bootje werd voortgetrokken door een dolfijn en van achteren sprongen de dolfijnen op en onder… een geweldige ervaring voor Fenna. Bekijk ook even het filmpje.

 

24 sept. Deel 5. Alvor, Portugal

We zijn nu in Portugal en er zijn hier heel veel Nederlanders ook andere Nederlandse vertrekkersboten. Zoals de Barnstormer, Waltzing Mathilda, Drift Away en Cula. Het is hier lekker warm en mooi. Hoe is het nu in Nederland? We hebben een wereldkaart opgehangen in de boot en tekenen erop waar we zijn. We zwemmen vanaf de boot naar andere boten of het strand en we vinden hier heel grote schelpen, welke we schilderen. Ik mis mijn vriendjes soms wel maar vind het fijn als jullie mij berichtjes sturen. Suus, Lumen, Merel, Nanne, Els, Jade, Thijs, Lena, Ines, Patrick, Kay, Remco, Maes, Diederick, Frederique en Fleur alles goed met jullie? Groetjes van Fenna

31 aug. Deel 4. Ria de Arosa, Spanje

Lieve Klasgenootjes en juf Esther,

Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al een beetje gewend in groep 3? Wij zijn nu 3 weken bezig met school, net als jullie en ik vind school op de boot met juf mama en meester papa heel leuk. Omdat we sneller op school zijn en omdat de klas bestaat uit Enza (kleuterklas), Isis (groep 6) en mezelf natuurlijk. Dan gaat alles heel snel. Na school mag ik weer spelen op het strand en rotsen beklimmen. En dat vind ik het allerleukst!

De volgende letters heb ik bijvoorbeeld al leren schrijven: n, m, i, ee, p, u, t, en a. Ook ken ik al woordjes. Rekenen vind ik heel makkelijk en voor de toets had ik geen fouten. Ik heb een pen gemaakt van steen en wier en ik heb al schelpen geschilderd. We hebben ook vlechten gemaakt van zeewier. En dat zeewier noemden we ‘strafwier’ met spelen, omdat je die stuk moest snijden als je straf kreeg.

Zijn er nieuwe kinderen in de klas gekomen? Want in groep 6 zijn er 3 nieuwe jongens bij gekomen vertelde meester Harry. Vertellen jullie misschien ook hoe het met jullie gaat?

Groetjes Fenna

15 aug. Deel 3. Spanje

We hebben dolfijnen gezien en allemaal hele leuke dingen gedaan. We zaten binnen op de boot en mama riep ineens Dolfijnen! Dolfijnen en toen keken we naar buiten en zagen we allemaal dolfijnen springen. Ze waren best wel klein maar je kon de vinnen goed zien, en er foto’s van maken, maar dat is niet zo goed gelukt. Het waren hele mooie dolfijnen, wel 20 ofzo en zwommen ook onder de boot door. Isis kon ze roepen met een heel hoog geluid. Toen we in Spanje aankwamen gingen we naar een terrasje en daar zaten wel honderd mensen op de muurtje en op de trap, allemaal gezellig nootjes eten en biertjes drinken. En die nootjes schilletjes gooiden ze zomaar op de grond. Dat mocht blijkbaar bij dat terrasje. Wij hebben allemaal lekkere kleine hapjes gegeten, en op de muurtjes en de trapjes gespeeld. In de middag zijn we naar het strand gegaan omdat we gingen borrelen en Isis en ik gingen het eerst in het water, helemaal zwemmen. Toen we onze armen in het water deden was het heel erg koud, maar we hadden wel wetsuits aan, dus dat was een stuk warmer

1 aug. Deel 2. Camaret-sur-Mer

Lieve vriendinnen. Ik heb al heel veel meegemaakt. We hebben hier in Camaret (Bretagne) een mooie grot gevonden bij de zee. Daar hebben we mooie pennen gemaakt. Deze is van Isis. We hebben van alles ontdekt. Jullie ook? Hebben jullie ook een fijne vakantie? Ik in ieder geval wel. We hebben ook een berg beklommen en daar zagen we allerlei bunkers. Daar zijn ook veel mooie bloemen en heide. Ik heb me wel pijn gedaan aan een struikje met harde prikkers, maar nu is het weer goed met mijn hand.

We hebben al BBQ gedaan op het strand met DJ, Fien, Max, Isis en Enza en alle papa’s en mama’s. En droppie was er ook bij, het hondje van DJ. We mochten een hele zak chips eten, daarna dachten we dat het ging regenen, dus gingen we schuilen in de grot. In de regen gingen we daarna met de bijboot naar onze boot, die voor anker lag in de baai. Tot de volgende keer. Groetjes Fenna

 

13 juli 2012
Hoi vriendjes van JPS.
Dit is mijn eerste verhaaltje. Ik ben heel blij met mijn nieuwe trui en alle cadeautjes die ik gekregen heb. Suus, Fleur en Pleun, jullie pyjama heb ik nog elke avond aan gehad. Het is ‘s-avonds nog best wel koud. We zijn in Oostende en ik ben naar Plopsaland geweest, dat was heel erg leuk. Hebben jullie ook een fijne vakantie? Groetjes Fenna

 

 

21 april 2012: Hoera! Fenna heeft vandaag haar B-diploma gehaald!

20 Comments

 1. Hoi Fenna.

  Alles goed daar op zee??
  Wij zijn naar Frankrijk geweest met de caravan, en ik sliep met Sofie in de tent.
  Het was lekker weer en er waren heeel veel kinderen om mee te spelen, dus dat was heel leuk!nu zijn we weer thuis en volgende week is het al speelweek.

  Ik hoop dat je het fijn hebt op de boot, heb je ook al gezwommen?

  Groetjes Merel!

  tot de volgende keer!!!!

  • Hoi Merel, leuk dat je mij een verhaal stuurt. Ik heb ook al gezwommen, maar het water is soms wel koud. En daarom heb ik ook een wetsuit. Dat is veel warmer. Was leuk om met je te skypen. Tot snel. groetjes Fenna

 2. Hoi Fenna,
  We zijn op vakantie geweest met de vouwwagen in Nederland.
  Helaas hebben we niet zo’n mooi weer gehad.
  Maar afgelopen weekend, hadden we mooi weer en mochten Drik en ik mee varen op de boot van opa en oma van Dalen.
  Nu weet ik ook een beetje hoe het voor jou is op de boot.
  We zijn door een aantal sluizen geweest, wat ik erg leuk vond.
  Volgende week begint de speelweek, daar heb ik veel zin in.
  Jammer dat jij er dit jaar niet bij bent.
  Ik zou graag een keertje met je willen kletsen op skype, maar ik weet niet zo goed wanneer het uitkomt bij jullie.
  Laat maar weten.
  Veel plezier en tot ziens (skype) groetjes Nanne.

 3. hoi Fenna.

  Wat een spannend verhaal van die grot…Had je wel een zaklamp bij?
  Wij zijn vandaag met de dorpsverreniging een dagje naar dippiedoe geweest en dat was erg leuk.
  Ik ben in alle achtbanen geweest en heb heel hard gegilt!!
  Wat heb jij vandaag gedaan?
  Morgen is het speelweek, en ik ben benieuwd wat we gaan doen.
  Ik vond het ook erg leuk om even met je te praten via Skype, dus tot snel….
  Groetjes Merel
  .

 4. Hallo Fenna,

  Wat ontzettend leuk om jullie verhalen te lezen. Wij zijn deze week ook begonnen op school in groep 3 en hebben al het eerste woordje en de eerste letter geleerd, en jij ben je ook al begonnen of nog niet???? Jammer dat je niet in onze klas zit, maar voor jou is de boot natuurlijk veeel leuker!

  Ik wens jullie heel veel plezier nog!

  groetjes Juf Esther

 5. Hoi Fenna,

  De speelweek was erg leuk.
  Dit jaar ging het over de olympische spelen en we hebben veel leuke dingen gedaan.
  Woensdag hebben we water-spelletjes gedaan, je kon in een grote plastic bal over het water rollen.
  Ik heb dat niet gedaan want dat vond ik een beetje eng.
  Donderdag zijn we naar de speeltuin geweest in Oss, waar we met de kleuterdag ook weleens zijn geweest, ook dat was weer erg leuk.
  Vrijdag hebben we paardenspelen gehad in Heemtuin in Heusden.
  We mochten allemaal op een pony rijden, dat was lachen!
  Zaterdag hebben we een herrieoptocht gehouden door Heusden.
  Iedereen mocht muziekinstrumenten meenemen of andere dingen die veel herrie maken.
  Dat was cool!
  Aan het einde van de optocht kregen we allemaal een gouden medaille uitgereikt van de burgemeester!
  Daarna mochten we in het honk wat knutselen of water/ schuim-spelletjes spelen op de wallen.
  Met als afsluiting een lekker bbq en bonteavond!

  Vorige week maandag begon de school weer.
  Ik vond het best een beetje spannend zo in groep 3, maar aan de andere kant had ik er ook veel zin in.
  We hebben een nieuwe letter geoefend de “ee” en het woordje nee!, maar volgens mijn papa en mama ken ik dat woordje al heel lang haha.
  Ik zit nu naast Koen in de klas, is erg gezellig.
  Vorig week ben ik een dag niet naar school geweest, ik was uit mijn hoogslaper gevallen op mijn hoofd!
  Ik had veel hoofdpijn dus mama vond het verstandiger om een dagje thuis te blijven dat vond ik niet zo leuk!
  Nou dit was het weer voor even, zullen we binnenkort weer een keertje skypen?
  Laat jou mama, mijn mama maar even sms-en.
  Groetjes Nanne

 6. Lieve Fenna,

  We lezen dat je al veel letters hebt geleerd. Zodat je nu ook heel veel woorden leert schrijven. Stuur ons maar een klein berichtje.
  Dan kunnen we er samen van genieten.

  Veel kusjes van ons.

 7. Lieve Fenna.

  Wat leuk om ste3eds je verhalen te lezen.
  Met mij gaat alles goed, ik heb ook al heel veel nieuwe letters en woorden geleerd. zoals, naam, lees, ik, rik, kam, een en nee, en ook letters, de i, n, a, k, en nog veel meer. Ik lees thuis elke avond met papa, en als mijn boek uit is krijg ik op school een stikker. Volgende week ga ik met papa een spannend boek lenen bij de biblotheek.We hebben 1 nieuw kindje in de klas hij heet Wouter, en hij is ook aardig. Vandaag ben ik vrij omdat de andere klassen kamp hebben, en ik ben met mama bezig om de stijkkralen uit te zoeken.
  Het is erg leker weer dus vanmiddag gaan we lekker buiten spelen.
  We hebben nu ook een ponny met een veulentje en die loopt nu bij de trampoline. heel gezellig als je dan spingt komen ze kijken…tot snel, Groetjes Merel.

 8. Haa Fenna,

  Wat een leuke verhalen van jou.
  Dolfijnen gezien en pennen gemaakt waar de kinderen hier jaloers op zijn en het meerdere keren over hebben.
  Zo te lezen gaat het “op school” ook allemaal goed, goed hoor dat je al letters kunt schrijven.
  Wij zijn hartstikke trots op jou en wensen jou en jouw hele familie heel veel plezier en wijsheid toe.

  Heel veel liefs,

  Jolien, Danique W., Danique R., Ahmed en alle kinderen van de BSO

 9. hoi,Fenna
  HOE OUD BEN JIJ, want ik ben het vergeeten FENNA
  En dat was het ,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  THIJS (geschreven door Isa)
  DOEI !!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Hoi Fenna
  Met mijn gaat het goed. We hebben al veel letters geleerd op school bij juf Karin en bij juf Esther.
  Mijn mama leest de verhaaltjes van jullie reis voor het zijn mooie verhaaltjes en wat een avontuur
  Fijn om te lezen dat het met jullie goed gaat
  Groetjes Els

 11. Hoi Fenna,
  Het is vandaag woensdag 24 oktober en ik heb net bij Merel gespeeld.
  Daar zag ik je leuke verhalen dus ga ik je nu ook een berichtje sturen.
  Wat maken jullie leuke dingen mee zeg!
  Hier in Heusden is het ook leuk hoor, het is net herfstvakantie geweest en nu zijn we weer begonnen met alle letters en woordjes.
  Verder gaat het goed met mij en is het gezellig in groep 3.
  Heel veel plezier nog en ik stuur je snel weer een berichtje.

  Groetjes en een dikke kus van Suus

 12. Hoi Fenna,

  Hoe gaat het op de boot? Ik ben naar de Efteling geweest. Dat was heel leuk vooral de ridders van Ravelijn. Ik ben nu ziek want ik heb buikpijn en voel me niet lekker.

  Ben jij op de boot ook een keer ziek geweest? En welke dieren heb je al gezien.

  Heel veel groetjes van Thijs Verhoeven

 13. Hallo Fenna,

  vind jij het leuk op de boot? verder weet ik niks meer.

  Groetjes Jade

 14. HOi Fenna,

  Hoe gaat het op de boot? Kan je al veel letters schrijven? Ik zit op voetbal in Haarsteeg. Dat is echt vet!
  Doeiiiiii Thijs

 15. Lieve Fenna.

  Vanavond is het feest. Lekker dansen dus. Dat was op zee niet zo gemakkelijk denken wij.
  We wensen jou de komende maanden nog veel zeilplezier.
  Jullie gaan nog heel veel eilanden bezoeken. Dat is een heel mooi vooruitzicht.
  En vanavond genieten van het vuurwerk. Een goede jaarwisseling gewenst door opa en oma Doorwerth.

 16. Lieve Fenna, was het niet eng al dat vuurwerk, wij hebben even vuurwerk afgestoken met de buren en zijn ook heel laat opgebleven. Wij zijn in de vakantie naar het circus geweest en het was heel leuk en waren Olifanten die gingen zitten en dat was heel grappig. We zijn ook naar slot Loevestein geweest voor de Winter Kermis, het wat heel laat en donker en we moesten zoeken naar Luna dat was de maan!Jade was ook nog jarig en we zijn met haar feestje naar Dippiedoe geweest.Vrijdag ben ik jarig en heb ik mijn feestje we gaan knutselen en film kijken en alle meisjes uit de klas komen,dat word vast heel leuk. Misschien heb je wel zin om dan even te skypen, want je kan natuurlijk niet komen dus we doen een andere keer weer met jou naar de bioscoop.Groetjes Merel.

 17. Lieve Fenna. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Ik weet niet in welke haven of baai je bent maar het is vast een verjaardagplek om nooit meer te vergeten. Veel plezier met je familie en vele vrienden vandaag.We proberen nog te skypen indien mogelijk. Veel liefs van opa Jacques en Oma jeanine. Groeten aan Papa ,mama en de zussen.

 18. Lieve Fenna, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!Vond het heel fijn om je weer te zien en volgend jaar kom ik hopenlijk weer gezellig een taartje eten als je jarig bent.Heb je veel cadeaus gehad??Ik ga ook een feestje houden als je terug komt!!!!Dikke kus van Merel.

 19. Hoi Fenna
  bedankt voor je kaart.
  juf ester heeft een babie in haar buik.
  naa de zomervakansie komt de babie.
  dan zit ik al in groep 4 en jij?
  de juf heeft gezegt hoe je een babie in je buik krijgt.
  dat is wel een beetje gek.
  ik heb ook mijn raport gehad.
  dat was goed.
  xxxx nanne

  (nanne heeft dit stukje zelf geschreven!
  groetjes aan papa en mama Isis, en Enza
  Dimitri, Yvonne Nanne en Drik)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *