The Day after

Posted by on Aug 12, 2013 in Logboek | 2 comments

The Day after

Wat hebben we een fantastisch jaar gehad. Reizen met onze drie dochters. Het zeilerswereldje is ons goed bevallen. Iedereen heeft dezelfde passie, zeilend de wereld ontdekken. Je komt mensen tegen die voor onbepaalde tijd onderweg zijn, voor een paar jaar, of net als wij voor een jaar. We hebben veel boten met jonge kinderen gezien uit verschillende landen. Ook tig Nederlandse boten waren er afgelopen jaar onderweg en op gezette tijden kwamen we elkaar dan ook weer tegen. Zeilers helpen elkaar en we hebben echt fijne mensen leren kennen, waar we zeker nog contacten mee zullen onderhouden.

Reisplan

We hebben eigenlijk ons globale reisplan kunnen varen, relaxed, zonder ‘mijlenvreten’ en hebben daarmee toch nog zo’n 18 landen bezocht, 384 dagen op reis geweest en ca. 500 motoruren gevaren. We zeilden ruim 12.000 NM (22.240 km) en staken twee keer de Atlantische Oceaan over in resp. 14 en 13 dagen. De landen waar we hoge verwachtingen van hadden, daar hebben we veel tijd genomen om ook het achterland te zien en meer van de locale bevolking en cultuur te kunnen ervaren. We huurden auto’s, fietsen, gingen met openbaar vervoer of liepen zelf kilometers langs de kust of het achterland in. De Kanaaleilanden, Suriname, Trinidad&Tobago, Dominica, Puerto Rico en de Scilly’s; ze komen in onze top 6 van mooiste bestemmingen. We zagen veel prachtige zeedieren om nooit te vergeten, ankerden in de prachtigste afgelegen baaitjes met helder water en onvoorstelbaar fijn en wit zand.

Onze boot

Bleek een goede keus. We hadden deze boot speciaal gekocht voor deze reis en dat bleek een succes. Onze Contest 41 bleek solide, veilig, groot genoeg voor ons vijven, heeft veel bergruimte en bleek best lekker te zeilen. We hebben veel over onze boot geleerd en de reparaties die horen bij deze zeilafstanden. Het klussen bleek overzichtelijk en in Trinidad hebben we er weer een pareltje van gemaakt. Dat voelde goed, we hielden ervan om onze boot netjes en schoon te houden. We hebben een jaar samen, op- en in een kleine ruimte geleefd. Dat was in het begin zeker wel even wennen, maar na niet al te lange tijd hadden we allemaal onze draai gevonden. Uiteraard wilden we allemaal wel eens even ‘alleen’ zijn, en gelukkig was die ruimte er dan ook. Ook het ‘aparte kamertje met stapelbed’, bleek een welkome aanvulling te zijn, vooral voor onze oudste dochter Isis en logeetjes.

Was dit een jaar vakantie?

Nee, soms, maar we zijn erachter gekomen dat reizen echt iets anders is dan vakantie vieren. Het was een intensief jaar, we gaven dit jaar onderwijs aan Isis (groep 6) en Fenna (groep 3), wat erg bijzonder was. En onze jongste dochter Enza wilde natuurlijk niet achterblijven en deed ook lekker mee met school. Het normale leven gaat gewoon door, de basisbehoeften van ‘wat eten we vandaag’ en waar kunnen we onze boot veilig ankeren, achterlaten en wat gaan we verder ontdekken, nam veel tijd in beslag.

Bijzonder

In de eerste plaats dat we dit samen met elkaar, in een relatief korte voorbereidingsperiode, voor elkaar hebben gekregen. Het samen beleven van deze reis met onze dochters. Wat zijn we trots op ze. Ze hebben het super gedaan dit jaar! Dat niemand ziek is geworden, dat we geen ellende met weer hebben gehad. En dat Thijs en ik er samen sterker uit zijn gekomen. De nachttochten vond ik bijna altijd erg bijzonder, vooral wanneer de sterrenhemel helder was en de maan vol. De mooie zonsondergangen, het ochtendduikje vanaf de boot de warme zee in. De vrijheid, de rust! Het ontmoeten van nieuwe mensen, zeilers of lokals… de ontmoetingen met zeeschildpadden, haaien, dolfijnen, orca’s en walvissen… we zullen het missen, we dromen er nu al van over een tijd een vervolg te geven aan deze reis. Maar de Sailaway staat in de verkoop, een dergelijke zeilreis laat nog even op zich wachten, en zeilen in Friesland of op de Waddenzee kan altijd nog. Wintersport, bergreizen en… zijn ook droomreizen.

Bedankt

Voor onze touwe volgers, lezers, lieve reacties, familie en vrienden. Even geen skype sessies meer, maar we ‘fietsen’ gewoon langs. Heerlijk!

2 Comments

  1. Mooi verhaal! We zijn blij dat jullie er weer zijn ;-).
    Liefs charlotte

  2. Mooi dat jullie je droom hebben kunnen waarmaken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *