Enza

Enza

10 juni Deel 14 Azoren

Enza.Azoren“Ik vind het heel leuk op reis met papa en mama en Isis en Fenna. Maar ik mis mijn Nijntje knuffel wel die in de kelder ligt bij oma. We hebben allemaal tekeningen in de boot opgehangen die we zelf gemaakt hebben. Isis heeft voor mij een plak- en tekendagboekje gemaakt”.

Enza heeft de oversteek naar de Azoren goed doorstaan, maar ze zoekt steeds meer haar grenzen op. Het is ook niet altijd gemakkelijk twee oudere zussen. Soms zegt ze dan ook “ik heb al een mama en niet 3 mama’s hoor”. Enza speelde veel met Fenna in de boot, hutten bouwen en spelen met popjes. Maar toen we aankwamen was de loopfiets meteen weer favoriet!

 

16 mei Deel 13 Bermuda

Enza.punt“Nu gaan we weer richting huis”, hebben papa en mama verteld. Dat vind ik ook wel fijn, want ik wil graag naar school en mis soms mijn vriendinnen. Ook omdat mijn zussen dat zeggen. We zijn 5,5 dag op zee geweest en dat vloog voorbij. Ik was niet zeeziek en heb eerst rustig film gekeken en Smurfs op de iPad gespeeld. Na een paar dagen ging ik hutten bouwen met Fenna. Ook speelden we met de barbies en heb ik geknutseld. Ik lig weer in het stapelbed met een slingerzeil en dat was fijn, want dan val ik niet uit bed tijdens het varen. Het werd wel steeds kouder onderweg en nu slaap ik weer onder een dekbed. Op deze foto zit ik met mama op het voordek, net voordat we gaan vertrekken. Ik kan soms flink ruzie maken met mijn zussen, als ze me in de weg zitten. Dan zeg ik gewoon; “ja, dhhh”, steek mijn tong uit of kijk heel boos. Maar daarna maak ik het gewoon weer goed hoor. En geef iedereen een kus en zeg ik; “ik vind je wel lief hoor, maar jij begon”. Ik kan ook al goed Uno spelen, maar ik wil wel winnen.

26 april Deel 12 SVI, Puerto Rico

Tak.PuertoHier sta ik op een tak met mijn zussen. Wat zal ik dit gaan missen, spelen op het strand en zwemmen in het warme water. Dit was een onbewoond klein eilandje, waar we uren hebben gespeeld. Ik heb dan helemaal niets nodig, alleen maar spelen met het water, zand en wat ik vind. Mijn zussen trouwens ook.

 

 

 

 

 

24 april Deel 11 Puerto Rico, Fajardo

Nu ik vier jaar ben, mag ik eindelijk naar school! Wat heb ik daar veel zin in. Ik probeer al te tellen en letters te schrijven, wanneer Isis en Fenna ook school doen. De kralenplank ken ik nu namelijk wel. Mama heeft ook startwerkjes voor me en Jojanneke opdrachten.

Enza.fietsHier fiets ik op mijn loopfiets, waar ik ondertussen heel hard mee kan fietsen. Eigenlijk is dit de beste uitvinding die er is, want sinds Spanje kijkt iedereen mij na, wanneer ik op mijn loopfiets zit. Papa en mama worden ook vaak aangesproken waar deze fiets vandaan komt. Gek worden ze er soms van… Hier in Puerto Rico en vandaag in San Juan, was het helemaal gekkenhuis. Zelfs de politie op Harley’s zijn wild enthousiast. Ze zijn ook erg bezorgd om kinderen, want ik moest ook de hele tijd naast papa of mama fietsen. Toen ik recht in de armen van twee politieagenten viel met mijn fiets, kregen papa en mama dan ook een reprimande.

Enza.PuertoWe gingen ook nog een ijsje eten bij Ben & Jerry’s. Dat was echt heel erg lekker zeg. Zo’n lekker ijsje had ik al lang niet meer gegeten.

 

 

 

 

06 april, Deel 10 St. Martin

http://youtu.be/r1NMNfndkzU

07 april, Deel 10 St. Maarten

Enza's verjaardagHieperdepiep hoera, Enza 4 jaar! Ze heeft een heerlijke dag gehad, ondanks dat er geen vriendinnetjes in de buurt waren. We hebben taart gegeten en gespeeld op het strand. Ze heeft cadeau’s uitgepakt en we hebben een heerlijk ijs gegeten! Geen speeltuin te bekennen, dus hebben we zelf maar een speeltuin gebouwd op onze boot.

De nieuwe bandjes uitgeprobeerd en met de roze duikbril ziet dat er super uit. s’-avonds spinazie gegeten met lekkere balletjes en daarna een chocoladetoetje toe. Bedankt voor alle lieve berichtjes!

Liefs Enza

 

27 maart, Deel 9 Caribbean

Enza.Guadeloupe6 april ben ik jarig en dan word ik 4 jaar. Sinds Fenna verjaardag, kan ik ook niet meer wachten tot ik jarig ben. Dan wil ik ook zulke taarten en dezelfde cadeau’s als Fenna. Dan mag ik ook naar school en daar heb ik zin in. Ik doe weer elke ochtend school, Jojanneke en 1e boekjes van Fenna. “Nu word ik pas echt groot”, mama. Net zo groot als Papa”. Snorkelen gaat al steeds beter, ik heb zelfs al een rog gezien door de bril. Ik krijg geen water binnen, maar helemaal zonder bandjes lukt nog net niet, maar ik doe mijn best.

Ik slaap nu weer voor in de punt bij Isis. Dus alle kleren zijn weer in de kastjes verplaatst, net als mijn knuffels en kussens. ‘s-avonds naar de sterren en de maan kijken vind ik super mooi. Op deze foto zit ik op de uitkijk naar de Atlantische Oceaan vanaf Petite Terre. Daar heb ik een mooie wandeling gemaakt met papa. 

1 maart, Deel 9 Caribbean

Enza.duikenWe zijn nu in de Caribean en het is hier erg mooi. Ik kan veel zwemmen en ik probeer ook te snorkelen om naar vissen en schildpadden te kijken. Ik kan met mijn benen al de schoolslag en ik heb een zwembrilletje op als ik snorkel. Jammer genoeg heb ik onder water nog geen schildpad gezien, maar vanuit de dingy zie ik alles! Quote van de week: “Tonijn en Kreeft lust ik niet hoor, maar als ik ze opeet vind ik het wel lekker mama”

5 februari, Deel 8 Trinidad en Tobago

Wist je dat?

Enza.PirateBay

Ik al heel groot ben geworden, bijna net zo groot als Papa? Ik ook vaak school mee doe en heel goed ben in de kralenplank, tekenen, knutselen en s-p-e-ll-en, zoals Fenna dat leert van mama. Ik nog steeds liever geen zwemvest aan heb en denk dat ik al kan zwemmen, maar dan toch weer ervaar dat het niet zo is… Ik al cola lust, maar dat nog niet mag. Ik probeer broodkorsten niet op te eten. Ik liever Alicia heet. Een hekel heb aan schoenen en het liefst in mijn blootje of zwembroek rondloop. Mijn fiets het ergste mis en als ik val graag een Barbie pleister wil. Ik van Isis een eigen laptop, iPad en iPhone heb gekregen. Ik geniet van natuur en het water en graag met vriendjes speel.

9 januari, Deel 7. Suriname

We zijn op bezoek geweeest bij het dorp Dan (Boven Suriname rivier). Daar kwam ik twee vriendinnen tegen. Ze waren heel lief en ik kreeg meteen een handje. Ze wilden ook mijn haren voelen en we renden samen door het dorp. Ik heb ze mijn haarspeltjes gegeven toen we weg gingen, daar waren ze erg blij mee.

 

30 december. Deel 6. Atlantische Oversteek

Sinterklaas kwam eerst nog op de Kaap Verden voordat we vertrokken aan de oversteek. Wat was dat spannend zeg; we waren liedjes aan het zingen in de boot, toen er ineens gerommel klonk op het dek. Er bleek een heuse Sinterklaaszak te staan. Ze kregen alle drie een barbie en nog andere cadeautjes. Er waren volgens Enza wel veel te weinig pepernoten.

Atlantic Cruising

Enza heeft zich tijdens de oversteek goed vermaakt. Ze wilde vaak school mee doen en was altijd in de weer. Geen zeeziekte, goed eten en drinken, maar weinig buiten gezeten. Het was vaak erg warm en de eerst week was er veel wind en golfslag om fijn buiten te zitten. Maar Enza had daar geen problemen mee, ze is alleen haar bruine huidje kwijtgeraakt. Enza genoot zichtbaar van het samen zijn of vaak wakker worden bij papa of mama in bed! Natuurlijk was ze blij dat ze er was, de kinderchampagne kon opgetrokken worden.

23 november. Deel 5. Tenerife

“Mama, ik ben op TV”, schreeuwde Enza. We zijn op bezoek in het Loro Park en Enza steelt de show in het voorprogramma. Wat is ze toch heerlijk levendig en enthousiast. Ze geniet van de show en roept steeds “ohh, ahhhh”, ook de zeeleeuwen zijn een succes. Ballen op hun neus, springen door hoepels, net clowns, onvoorstelbaar slimme dieren! Met Enza gaat het goed. Ze geniet enorm van het samenzijn. Ze is enorm vrij in het water, en zwemt zo rondom de boot (met zwemvest en band uiteraard) als we voor anker liggen. Eten gaat super met deze dame, ze is van alle markten thuis. Ze speelt vrij met ieder kind dat ze tegenkomt. Maar vergeet ook zeker de ‘thuisblijvers’ niet. We hopen dat je je straks nog veel herinnerd van dit avontuur.

12 oktober. Deel 4. Marocco

“Mama, ik wil niet dat ze mij kusjes geven”. De Marokaanse tienermeisjes en dames zijn dol op kleine blonde meisjes met bruine ogen. Enze heeft iets magisch, want veel dames en tienermeisjes pakken Enza vast om haar te kussen. Nou had ze al niet echt gebrek aan aandacht, maar hier in Marokko wordt het haar soms wel iets te veel. Ze kan dan heel boos kijken en zegt “no, no” en wijst met haar vinger.

Enza geniet erg van het lekkere Marokaanse eten. En de zoete toetjes zijn natuurlijk helemaal subliem. Ze is dan ook de enige die nog op ‘gewicht’ is, de andere meiden zijn wel weer toe aan ‘bekende gerechten en ingredienten’.

 

28 september. Deel 3. Algarve

Pannekoeken eetennnnn…

“Mama, iedereen komt pannenkoeken eten”. Vriend Jesse van de Drift Away en Max en Fien van de Waltzing Mathilda komen aan boord. Wat een gezelligheid. Smullen gelukkig ook, ondanks het rollen aan boord. Enza glimlacht van oor-tot-oor, de hele dag. Eerder kwam Nienke ook al eens met de andere kinderen aan boord voor broodje knak. Typisch Nederlands, wat kan dat toch lekker zijn.

Vissen met babyspeentjes…

Ja, het moest er echt maar eens van komen. Weg met de baby-tutjes. Ondertussen heeft ze haar derde tut overboord gegooid. Niet echt MVO en waarschijnlijk zwemt er nu een Makreel met een tut in zijn maag. Als de Zeemuis straks z’n hengel uit zet, hangt er geen vissenbek aan de haak, maar een tut. Lijkt me hilarisch. Nee, zonder dollen… Isis heeft haar speen achtergelaten in de Efteling, onder een paddenstoel in het sprookjesbos, Enza mikt ze nu een-voor-een in zee. Nog 2 te gaan…

 

1 september. Deel 2. Ria de Aldan

Lieve allemaal. Met mij gaat het goed. Ik vind het heerlijk om te rennen op het strand in en uit het water. Liefst zonder bandjes natuurlijk. Het gaat me ook heel goed af eigenlijk. Wel praat ik bijna elke dag over mijn lieve vriendjes ‘thuis’, en Teuntje… ik denk echt elke dag aan jou. Maar gelukkig kom ik hier ook kinderen tegen of speel ik met mijn eigen zussen. Dan doe ik ook gewoon mee met de boot-school. Echt leuk hoor, kleuren, kleien, kralenplank en puzzelen. Of ik zit in ons boot-zwembadje en maak alle barbie-kleding schoon en hang ze op. Tot schrijft. Liefs Enza

 

1 augustus. Deel 1. Camaret-sur-Mer

Lieve Teuntje, Flore, Liedewij, Kaat, Pelle en andere vriendjes. Met mij is alles goed. Ik vind het fijn op vakantie, maar ik mis jullie wel soms wel. Dan vraag ik aan mama “wanneer kan ik met Teuntje spelen?”, “ik wil met Liedewij spelen”, of “ik ga ook al bijna naar school als Kaat, he mama”. Ik ben daarom heel blij met het kussen en jullie foto. Ik heb al veel op het strand gespeeld, maar hier is nu geen speeltuin. Veel plezier met de speelweek! Dag, dag… x Enza

 

7 Comments

 1. Hee Enza, lees net je berichtje. Ik zou Kaat wel wakker willen maken zodat ze het kan lezen. Zo’n lief berichtje. Helaas slaapt ze al. Morgen weer op tijd op omdat de speelweek dan begint. Kaat mag voor de eerste keer meedoen en ze heeft er veel zin in. Morgen gaan ze waterspelletjes doen. Volgend jaar mag jij ook al meedoen. Dat is gaaf. Heel veel plezier en greetz aan je zussen en papa en mama.
  XX Yvette (moeder Kaat)

 2. Lieve Enza,

  Wat zullen jouw broekzakken al zwaar zijn van de schelpen.
  Maak je daar mooie kunstwerken van ?
  Als we binnenkort skypen willen we graag jouw spaanse dansen bewonderen. En gebruik je ook al castagnetten ( danskleppers)?

  Ook voor jou heel veel kusjes.

 3. Hoi Lieve Enza,

  Hoe gaat het met je? Ik verbaas me als ik je foto’s zie hoe groot je al wordt!! En je gaat ook al naar school bij mama, super knap van je hoor.

  Vandaag lekker feest vieren voor mama’s verjaardag. Bak je een lekkere taart voor haar en wil je haar een extra knuffel van mij geven?

  Ik mis het koffiedrinken met jou en mama wel hoor! Nou dikke kus en knuffel ook voor de rest.

  Lieve groetjes
  Katja

 4. Lieve Enza,

  Wat knap dat je al zo goed kan werken op school. En je wordt ook een echt zeebonkje!!
  Geef je iedereen een dikke knuffel?!

  Heel veel groetjes van Isa-Kobe-Thijs

 5. Lieve Enza,

  Wat fijn dat jullie een goede overtocht hebben gehad naar Suriname.
  We hebben kunnen lezen dat je je goed hebt kunnen vermaken in de kajuit met spelletjes en schooltje.
  We vinden het heel stoer dat je ‘echte’ zeebenen hebt.
  Je mag vanavond vast lang op blijven. Een hele goede jaarwisseling gewenst van opa en oma uit Doorwerth.Veel kusjes.

 6. Hoi Enza,

  Hoe gaat het met je? Ben je ook al paaseitjes aan het schilderen? Ga je ze nog zoeken op de boot of op een mooi eiland?

  Als je de paashaas ziet doe hem dan de groetjes van ons.

  Dikke kus van ons allemaal

 7. Hoi Enza,
  Hoe is het op school? Stoer dat je nu ook naar school mag, net als je zussen. Je bent echt al heel groot. Op de JPS is groep 0 gestart in de gymzaal.
  Je krijgt heel veel kusjes van Kaat.
  Veel genieten, lachen en grapjes maken.

  Yvette, mama van Kaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *