Terug in het normale leven

Posted by on Sep 26, 2013 in Logboek | 3 comments

‘Neem de tijd om thuis te komen. Het is namelijk niet gemakkelijk om weer thuis te zijn, want lang reizen heeft impact. De indrukken en ervaringen die je onderweg hebt opgedaan, laten je niet koud. Ze kunnen je visie op het leven drastisch veranderen en daarmee ook je doelen en wensen voor de toekomst’. Dat is een veelgehoorde tip van wereldreizigers. Nu 2 maanden later, leven we ‘min of meer’ zoals voor onze reis. Is er nu iets echt veranderd? Ik denk het niet en ja, toch wel. We hebben een droom waargemaakt en het heeft ons meer gebracht dan we hadden durven hopen. Een hecht gezin, we hebben lief en leed met elkaar gedeeld, want je moet het toch samen doen op zo’n zeilboot en op reis. Inderdaad ben ik over bepaalde zaken anders gaan denken en heb ik weer geleerd. Is mijn referentiekader verruimt. Heb veel indrukken en ervaringen opgedaan. Maar het is ook onvoorstelbaar hoe makkelijk je na een jaar weer terug ‘stapt’ in het normale leven. We hadden veel ‘opgegeven’ en ‘losgelaten’, maar na 13 maanden is werk, wonen, school, sport en sociaal leven weer snel opgepakt. Heerlijk om je vrienden en familie weer te zien en echte vrienden zijn je ook niet vergeten. Toch komt er ook weer veel op je af. Praktisch én mentaal. De overgang van vrijheid naar een geregeld leven valt niet altijd mee, maar het gaat ons gelukkig goed af.

En toch… Mis ik natuurlijk momenten om weer samen te zijn, op nieuwe plekken in de wereld, het avontuur, zonder agenda’s, social media en nieuws uit de wereld. Gewoon even geen keuzes ‘moeten’ maken. Maar weer op reis, ontdekken, het intensief samenzijn… Gelukkig zijn daar dan de mooie herinneringen, foto’s en video’s. En natuurlijk souvenirs zoals mooie stenen en schelpen.

Onze meiden genieten van school, hun vriendjes en sport, maar ook hier voel en zie ik soms dat dubbele gevoel. Dan zegt Fenna “mama, we gaan toch echt niet de boot verkopen he, want ik wil nog op reis hoor”! Enza wil niet zwemmen in een zwembad, maar ‘gewoon in de zee’. En Isis kreeg heimwee toen ze bleef logeren op een slaapfeestje met al haar hartsvriendinnen. De extra knuffels die we krijgen als we thuis komen van werk, en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. Het jaar reizen was geweldig! Maar het is een juiste keuze, zeker voor onze kids in deze leeftijd. Nu, na een jaar weer thuis, in een huis, een vaste verblijfplaats…. waar veel vriendjes, school en familie in de buurt zijn. Althans… voorlopig ;-)

3 Comments

  1. Leuk stukje Suzanne. Back to normal gaat snel maar is toch lastig. Ik ben nog niet helemaal uitgeslingerd en ben nog bezig een boot uit Portugal te halen. Lig op dit moment in Dartmouth te wachten op gunstige wind. Misschien ben ik volgende week aan het einde van de week weer thuis.
    Ik kan me herinneren dat je belangstelling had voor mijn kronkels, heb je toen gemaild of je ze allemaal wilde hebben, kon pas als ik weer thuis was. Niets meer van je gehoord. Heb je nog belangstelling? Kronkels van deze delivery zijn ook weer gemaakt, maar helaas kan ik ze nog niet versturen door het ontbreken van een SSB-zender.

    Groetjes, Vitali Cula

  2. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
    yyou happen too be a great author.I will always bookmark your blog aand may come back in the foreseeable future.
    I want to encourage you to continue your great writing, have a nice evening!

    My blog post – mens jeans designs

  3. Really no matter if someone doesn’t understand afterward its up
    to other users that they will assist, so
    here it happens.

    Feel free to visit my weeb page: deals on wheels – Isla,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *