Painkiller, Rum punch en happy hour

Posted by on Apr 17, 2013 in Logboek | 0 comments

Painkiller, Rum punch en happy hour

Afgelopen dagen zijn we nog even blijven vertroeven op de BVI’s. Columbus ontdekte deze eilanden tijdens zijn tweede reis naar de Caribbean (1493), en heeft de eilanden de naam ‘de Maagden’ gegeven (oorspronkelijk, Santa Ursula y Las Once Mil Virgenes), omdat het ontelbare eilanden bij elkaar zijn in nagedachtenis aan de in de 4de eeuw vermoorde Prinses Ursula en de 11.000 maagden. De Denen (op St. Thomas) en Engelse (op St. John) hadden er suiker- en tabakplantages. In 1717 verdrongen de Denen de Engelse en toen USA in 1867 de strategische waarde inzag en de Denen de eilanden aanboden voor 7,5 miljoen dollar, werd dit verworpen door het US congres (ze hadden zojuist 7,2 miljoen voor Alaska betaald). 50 jaar later (en na de WWI), betaalde Amerika alsnog 25 miljoen dollar.

We dronken painkillers op Saba Rock met syMero, ankerden in Leveric Bay, snorkelden in Manchioneel Bay (Cooper Island), waar we syOstrea en syBarnstormer weer ontmoeten. Pieter en Sabien hadden we sinds Las Palmas niet meer gezien, dus het weerzien was erg leuk. Het was een kort samenzijn, en dat vonden onze meiden dan ook erg jammer. Ineens hadden we weer zes meiden aan boord. Wat zijn er toch veel meiden in de NL vloot. De Barnstormer vertrok weer naar een volgende bestemming. Pieter en Sabien voeren in de middag ook weer weg, ze gaan vanuit St. Maarten vertrekken voor de oceaan oversteek, waar ze eerst een opstapper ophalen en de boot voorbereiden.

Enza vindt haar nieuwe snorkel echt geweldig! Ze kan nu alles goed bekijken en kijkt haar ogen letterlijk uit! Ze is erg enthousiast en krijgt er geen genoeg van tot het begint te regenen en ze het toch wel koud krijgt. We halen ons anker op en vertrekken naar Road Town, Tortola. We ankeren net buiten de marina waar Charter koning Sunsail een hele vloot aan zeilboten maar vooral catamarans heeft. Er liggen er enorm veel in de haven en zo nu en dan komt er eentje terug. Ze schijnen ergens anders nog zo’n vloot te hebben liggen. Charter is big business in de BVI’s, maar nu lijkt het toch wel erg vol in de haven. Wanneer we later navragen of het te maken heeft met de economische situatie in Europa en VS, zegt men ons, dat het vaarseizoen hier na Pasen afloopt voor met name de charters. De Finnen Mika, Katarina en Ida van syAdele zijn hier ook en er zijn ook weer eens Zwitsers in de ankerbaai. Bijzonder hoeveel Zwitsers er ook zeilen. Mijn overtuiging dat liefhebbers van bergen ook van de zee houden, wint terrein.

Tortola is eigenlijk erg Amerikaans, met een Caribbean tintje. We regelen wat boodschappen, wandelen door de stad en regelen onze ESTA online, zodat we morgen met de ferry vanuit Sopers Hole naar de USVI kunnen varen, om daar een visum te regelen, zodat we met onze boot naar USVI en Puerto Rico kunnen varen. Bij het plannen van onze globale reis vorig jaar, leek dit geen optie (meer) en een duur visum halen in Amsterdam vonden we destijds wat te voorbarig. Voor Cuba hadden we nl. dit visum niet nodig en USA grondgebied wilden we aanvankelijk toch niet aandoen. Maar zoals de plannen altijd kunnen wijzigen, we hebben nog tijd genoeg, hebben we toch besloten meer west te varen, alvorens onze terugreis naar Europa in te zetten. Beetje cultuur snuiven; daar hebben we zin in. Dus varen we zondagmiddag naar Sopers Hole, om dinsdag 14 april met de ferry naar St. Thomas, Cres Bay te varen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *