Oops! There is a bee in my bonnet

Posted by on Feb 4, 2013 in Logboek | 0 comments

Oops! There is a bee in my bonnet

Gisteren zijn we naar Red Cross Kiddies Carnaval geweest in Queen’s Park Savannah in Port of Spain. Een van de vele feestjes, voordat het echte carnaval 11 en 12 februari losbarst hier in Trinidad. En dat moet toch wel het meest fantastische carnaval ter wereld zijn (met ook wel een negatieve kant door geweld, drank- en drugsoverlast en alles wat daarbij komt kijken). Uiteraard heeft dit kinderfeest een goed doel – en zitten er vele sponsors achter – voor de locale bevolking en met name voor arme kinderen in Trinidad en Tobago. Het is ‘helaas’ een vrij serieuze wedstrijd, waarbij we netjes op een tribune moeten zitten en geen foto’s mogen nemen. Kids al vanaf 3 jaar komen swingend voorbij op het podium en de jury neemt alle deelnemers goed op. Design, uitstraling, beweging, thema en later ook de muziekbands (Steelbands) dingen mee naar allerlei te winnen prijzen.

Na een tijdje nemen we toch de benen, en belanden (per ongeluk?) backstage. Hier is het nog leuker! Alle deelnemers zitten met complete families onder tentjes op het grasveld met veel muziek en eten te wachten tot ze aan de beurt zijn. Jonge jongens en meisjes zwetend met gigantische veren op hoofd- en rug, met mama’s die continue corrigerende tips geven voor de beste performance. We zien thema’s als: Untie me, Love me up, Flitter flutter, Oops! There is a bee in my bonnet en Zulu warrior… Om 11:00 uur begint de wedstijd en om 17:00 uur is de finale parade. Tussentijds lopen we nog even de stad in en zien we allerlei carnavalswinkels met de meest pikante bikini-setjes, waar ik mijn dochters liever voolopig of helemaal niet in zie lopen. Maar hier hoort het bij de ‘unique culture and spirit of Trinidad and Tobago’, zoals ze dat zelf zeggen. Wanneer je ‘echt’ meedoet, moet je je aanmelden bij een band en ‘koop’ je je voor veel geld in voor het meelopen en beleven volgende week maandag en dinsdag. Al maanden geleden is er gestart met het bedenken van thema’s en designen van meestal picante setjes met veel glitter en glamour, pracht en praal. Elke band heeft muziek, eten, veel drank, maar ook beveiling mee voor een ‘save optocht’.

We genieten erg van de dag en de meiden kijken hun ogen uit. Enza heeft haar carnavals tenue al uitgezocht… I am a princess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *