Atlantische oversteek dag 7 t/m 9

Posted by on Dec 19, 2012 in Logboek | 0 comments

Atlantische oversteek dag 7 t/m 9

Onze positie 18/12 21:45 UTC: N.10.04 – W 44.16 Het log staat op 1250 mijl (nog 650 nM te gaan).

24/7 op zee. Thijs en ik wisselen elkaar om de 3 uur af in de nacht, beginnend om 21:00 uur. Toen het zo aardedonker was, hoorde je de golven breken rondom de boot, zonder dat je ze ziet. De sterrenhemel is ongelooflijk mooi op zee. Maar het blijft nog steeds een vreemde gedachte dat we met onze boot de Atlantische Oceaan oversteken. Al ruim een week zien we niets anders dan water, zee, oceaan om ons heen. We zijn inmiddels over de helft en het aftellen is begonnen. Eigenlijk vermaken we ons goed, ondanks dat er weinig tijd is om te luieren of te lezen. Wanneer de meiden wakker worden rond 8:30 uur, begint het maken van een ontbijt (picknick), want een tafel dekken is er niet bij. De boot blijft rollen, waardoor alles wat je loslaat, door de boot heen vliegt.
Daarna bakken we weer brood, ruimen de boot op, zetten de zeilen, ruimen vliegvissen op van het dek, wassen de vaat met zout water en spoelen met zoet. Energie- en watermanagement blijft een hele puzzel. Energie neutraal zijn, lukt aardig met de zonnepanelen, windmolen en windvaan (stuurautomaat), als we zo min mogelijk apparaten aanzetten. Gelukkig schijnt de zon volop, en blijft het waaien tussen de 15 en 20 knopen Oost. Water gebruiken we zo min mogelijk, want op is ook echt op – onvoorstelbaar hoeveel schoon water we in ons huishouden thuis nutteloos verbruiken…
Ik had verwacht lange oceaandeining, maar eigenlijk is de zee vaak rommelig, waardoor we soms echt enorm rollen. In de nacht is dat echt vervelend, je kunt je lijf onmogelijk compleet ontspannen. Een middagdutje zit er niet in, want school is ook belangrijk. Dat gaat steeds beter en er wordt al geknutseld voor de Kerst (in bikini). Vandaag repareren de cruising chute op dek (er was steeds te veel wind voor de chute) en gaan 7+ knopen vooruit. Heerlijk surfen we over de golven. Voor het donker wordt gaat de chute er weer af. En na een korte (alcoholvrije)borrel, maken we een warme maaltijd voor de avond en spelen nog een spel voor het slapen gaan.
Elke keer dat ik naar buiten ga, hoop ik die walvissenstaart te zien opdoemen, maar helaas dat blijft uit. De oceaan is zooo groot. Het blijft even bij jagende dolfijnen, vliegvissen, vogels, gevangen gouddorades en een baracuda (niet te eten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *