Mosselen met friet

Posted by on Aug 8, 2012 in Logboek | 0 comments

Mosselen met friet

De Golf van Biskaye is bekend en berucht onder zeilers. De baai tussen Bretagne, de Franse Westkust en Noord Spanje staat bekend om haar grillig weer, wind en golven. Als gevolg van een zeer diepe zee die redelijk abrupt oploopt van 4000 meter diepte naar 150 meter kan over dit plat een rommelige zee met flinke golven ontstaan. Een oversteek met zuidwesten wind wordt afgeraden, maar met alle weertypen en veel wind kan het er spoken. Eenmaal het kanaal door en Biskaye over heb je het ergste gehad, is een veel gehoorde ‘geruststellende’ opmerking. Maar het is terecht. Het kanaal met al haar stromingen en drukke scheepvaartroutes is een lastige puzzel voor elke zeiler, en voor Biskay moet je ontzag hebben, en wachten op een ‘weather window’.

Wij hebben het vorige weergat gemist en wachten nu al een week op het volgende. In Camaret sur Mer ontmoeten we de Waltzing Mathilda. s’ Ochtends vroeg staan Max en Fien op de stijger. We waren de avond ervoor laat naar bed gegaan en hadden heerlijk uitgeslapen. Roos en Mathieu zijn afgelopen nacht binnen gelopen na een iets te ruwe zee, waardoor ze hun oversteek naar La Coruna hebben moeten onderbreken en Camaret sur Mer als tussenstop hebben in gelast. Het is geweldig om ze nu hier tegen te komen. We hebben veel bij te praten. Het was blijkbaar erg slecht buiten met hoge golven… Hoe dan ook, het weerzien is geweldig, ook voor de kinderen die meteen op pad gaan, en hele dagen vullen met van alles en nog wat. Donderdag is het feest in Camaret sur Mer, en is er ‘oer’ Frans Mosselen met friet onder het genot van live muziek. De bemanning van de Zeemuis en de Barnstormer zijn inmiddels ook gearriveerd en met z’n allen hebben we een heerlijke avond. Aan lange tafels zitten we tussen een typisch Frans dorpsfeest en genieten van (te veel) wijn met  heerlijke mosselen met friet. Vrijdag slaat Thijs over in verband met een kleine kater…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *