Walvissen aan stuurboord (dag 3)

Posted by on Jun 28, 2013 in Logboek | 0 comments

De kids liggen net op bed, en Thijs zit buiten onder de kuiptent. Ineens roept hij “naar buiten, walvissen naast de boot”. We sprinten met z’n allen naar buiten en zien inderdaad een grote walvis zo’n 30 meter naast de boot. Heel rustig zwemt hij met de boot op en we kunnen zijn grote zwarte rug en rugvin goed bekijken. We schatten zijn lengte op 10-12 meter en waarschijnlijk is het een Minke Whale. Naast deze grote, zwemt nog een kleinere walvis, we denken een kalf. Ze komen zo’n 4 keer boven water (zonder fontijn) en duiken dan onder. Prachtig om te zien! De nacht verloopt rustig het waait zo’n 2-3 Beaufort. Om middernacht zet ik voor 3 kwartier de motor aan, maar daarna kunnen we weer rustig zeilen, zo’n 4,5 knoop. In de ochtend zien we een grote groep jagende dolfijnen en met het nieuwe weerkaartje zien we dat we al ietwat oostelijk kunnen afbuigen. Later op de dag zien we nog regelmatig dolfijnen rond de boot, altijd leuk om te zien. De wind draait verder naar het zuiden en aan het eind van de middag koersen we zo’n 50 graden NO waarts. We varen vol tuig zo’n 5 knopen richting UK. We zien op de AIS meerdere vrachtschepen om ons heen, op zichtafstand niets. Vanavond eten we gehaktballetjes, noodles en verse wokgroenten.

We zijn al vaak bezig geweest met de (beperkte) wateroverlast in de motorruimte, wat we niet opgelost kregen. De laatste aanpassingen zijn een nieuwe afdichting van het impellerhuis. De motorruimte is sindsdien helemaal droog. Het laatste raadsel was zo nu en dan (meestal) zoet water onder de keuken. Bij veel water in de motorbun loopt dit over naar het compartiment bij de keuken, dus dat leek de eerste oorzaak. Maar nu die droog is, hebben we nog steeds wat schoon, zoet water. Vandaag hebben we de oorzaak gevonden. Onder de pannen hebben we nog een enorme ruimte die we eigenlijk niet gebruiken. In St. Maarten hebben we hier 7 watervaten van 2,5 gallon geplaatst en we waren ze eigenlijk vergeten. Per toeval kwamen we ze tegen vanmiddag en ze bleken eigenlijk allemaal leeg of lek. Dat probleem is dus ook weer opgelost, de bilge is super schoon en gelukkig is de watervoorraad aan boord nog ruimschoots.

21:00 uur UTC, N46.02.96 W25.36.77
Dagafstand 124nm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *