Stieren in de straten van Angra

Posted by on Jun 18, 2013 in Logboek | 1 comment

Stieren in de straten van Angra

Na drie heerlijke dagen zeilen we in de ochtend naar Terceira. Zo’n 70 mijl met een knoop of 12 wind over dek en een heerlijk zonnetje. Hier komen mijn ouders en zus Janneke ons dan toch bezoeken. Aanvankelijk hadden ze helemaal niets met ons reisavontuur, maar gelukkig zijn ze toch wel een beetje meer vertrouwd geraakt met ons plan. Dat maakt dat mijn ouders toch besloten hebben ons nog op te zoeken.

Het weerzien vrijdagochtend is dan ook geweldig. Ze logeren in een hotel nabij de marina en de meiden willen allemaal uit logeren de komende dagen, want Janneke heeft nog wel een bedje over. Zo worden logeer- en zwemafspraken gemaakt en ondertussen bekijken we samen het eiland, maken leuke wandelingen, eten in de beste restaurantjes en zoeken het ene na het andere terras uit voor een pilsje en een wijntje. 15 juni 2012 hadden we een afscheidsetentje met elkaar en nu 12 maanden later eten we weer samen.

Angra do Heroismo (baai van de heldenmoed) is een prachtige stad, gelegen aan een natuurlijke baai. Het eerste aanzicht is minder fraai, maar het stadje blijkt bijzonder gezellig en mooi achter de betonnen wand. In 1983 is het historisch centrum geclassificeerd als werelderfgoed door UNESCO.

In de stad wordt druk gewerkt aan voorbereidingen van komende feestweek. Versieringen boven de straten, podia met muziekinstallaties en overal opgebouwde tentjes. Het geeft de stad een kleurrijk aanzicht met als hoofdkleuren rood en geel in kunstig bevestigde vaandels. Het feest van de heilige geest hier op Terceira is een jaarlijks terugkerend spektakel, waarvoor veel eilandbewoners van de andere eilanden speciaal overkomen. De feestweek begint vrijdag, dus we blijven nog even.

Na een rustige ochtend begrijpen we van andere zeilers dat er hier momenteel elke dag wel stieren door de straten rennen. Een typisch Azoriaanse activiteit, ‘Tourada á Corda’, een vorm van stierenrennen. Een traditie vanaf ca. 1581, waarin de eilanders bij gebrek aan wapens en op aangeven van een pastoor hun vee het strand op hebben gejaagd om de toen arriverende Spanjaarden te verjagen. Hiermee hebben ze de komst van de Spanjaarden twee jaar kunnen vertragen. We gaan het meemaken, maar op veilige afstand. Want de filmpjes die overal in de stad worden gedraaid zien er niet al te kindvriendelijk uit…

Suz

One Comment

  1. Wat geweldig om te zien dat jullie t allemaal goed maken!!! Heel veel plezier, geniet er van!! Dikke kus voor allemaal, margriet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *