Richting Europa

Posted by on May 20, 2013 in Logboek | 3 comments

Richting Europa

Na een heerlijke week op Bermuda, is het zover. We gaan morgenmiddag vertrekken richting de Azoren. De kunst is net na een depressie/laag te vertrekken. Je kunt dan de wind uit dit laag gebruiken om het laag te volgen (dat zich van west naar oost beweegt) en zo een paar dagen goed zeilweer creëren. Er komt een laag aan, en om daar van te profiteren koersen we eerst een dag noord, en wanneer de wind gunstig is, buigen we af naar het oosten en liften we met de wind (in het kielzog van de depressie) mee naar het oosten. De voorspelling is dan zo’n 15 tot 20 knopen bakstag wind. Daarna is het moeilijk te zeggen. We gaan uit van minimaal 14 dagen varen tot we in de Azoren aankomen. Er ligt een hoog boven de Azoren en we zullen twee keer per dag de weerkaarten binnenhalen en bekijken (via onze SSB) en de koers bijstellen indien nodig. De boot is vandaag volledig gecheckt, de kotterstag stand-by, Thijs is de mast in geweest en onze Hydrovane staat paraat. Morgenochtend nog een keer de weerkaarten bekijken, de laatste verse boodschappen, water tanken en nog 40 liter extra diesel voor op het dek. Geplande vertrektijd; 13:00 uur.

Dagelijks (21:00 uur UTC) zullen we met de korte golf radio (SSB) contact onderhouden met andere schepen die onderweg zijn. Onze zeilvrienden van de Waltzing, Dixbay, Ostrea, Jan van Gent en Mathiba zijn vanaf St. Maarten onderweg naar de Azoren. De Modesty is inmiddels gearriveerd op de Azoren, en Cula moet nog zo’n 800 mijl. De Finnen van syAdele zijn afgelopen donderdag vertrokken en vandaag vertrok er nog een Poolse raceboot uit de baai (zonder motor!). Mare Liberum is onderweg van Florida naar Bermuda, maar die gaan we helaas net mislopen, net als de Faya Lobi. Waarschijnlijk vertrekken we samen met twee andere Nederlandse zeilboten; Tarpan en Job, zodat we de eerste dagen nog marifooncontact kunnen onderhouden met elkaar.

 

3 Comments

 1. Behouden vaart! Wat is de tijd omgevlogen sinds we elkaar in Middelharnis toevallig tegen kwamen. lieve groeten, Jet, Bert, Joost, Jasper en Jetje

 2. Lieve suus, Thijs en kids!
  heel veel succes met de oversteek, geniet er ook van! Wij zijn zo benieuwd naar jullie verhalen…. Terugreis is nu echt wel van start…richting Europa!
  Hele dikke knuffel en kus voor jullie allemaal.
  Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  Wendy, Robert, femke en cas!

 3. Een goede en fijne terugreis! De tyd is omgevloge liefs sigrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *