Dag 11 oceaanoversteek; ritme van de oceaan

Posted by on May 31, 2013 in Logboek | 1 comment

Dag 11 oceaanoversteek; ritme van de oceaan

We zitten helemaal in het ritme van de oceaan, het leven aan boord lijkt zo gewoon. Tuurlijk is er wel eens een moment geweest van ‘wat doe ik hier’, maar aan de andere kant is het zo bijzonder op zee en met elkaar. Het is onvoorstelbaar hoe onze Enza bijvoorbeeld, vier jaar, zich beweegt aan boord. Onder helling, heftige schommelingen, het doet haar niets. Ze valt niet, stoot zich niet, sterker nog; ze balanceert hier op hakken door de boot. Douchen, gaat net zo; in karate houding zeept Isis zich moeiteloos in en een bezoek aan het toilet ziet er soms uit als een ‘aap op een rodeostier’. In de keuken worden je buikspieren flink getraind en is koken en ware circus-act.

Deze hele oversteek, maar ook de eerdere grote oversteken, zijn we aan boord energieneutraal. We wekken energie op met de twee zonnepanelen en een windmolen. De zon laat het even af weten, dus nu is het vooral de beurt aan de windmolen om onze accu’s te vullen. In totaal hebben we 660 Ah accucapaciteit en dat blijkt deze reis – met ons vijven – ruim voldoende. We wekken dus voldoende energie op, om alles mee te kunnen doen. Deze trip hebben we zelfs energie over. Dus kijken we wat vaker een film op de tv (dat is een grootverbruiker) en de twee laptops zijn voortdurend in gebruik, net als de iPad en iPhone, die we dus geregeld moeten opladen. Verder laten we voor het gemak alle navigatieapparatuur aan staan. Dit zijn apparaten die we zouden kunnen uitzetten om energie te sparen maar dat is nu niet nodig.

Vanmiddag zijn de laatste buien overgetrokken en met enige moeite maneuvreren we de boot uit het front. Waardoor we de windstilte die ons op de hielen zit, net voor blijven. De gribs zien er rooskleurig uit, we koersen zo op Horta af tussen de 12 en 15 knopen wind. De verwachte aankomst is maandag 3 juni. En ja, wat hebben we zin in een pilsje bij Cafe Sport… Nu nog een schetsontwerp voor de befaamde Wall of Fame op Horta.

De dagafstand is 141 mijl, nog 418 mijl tot de Azoren.
Positie: N38.19.80, W37.19.20, 31 mei, 19:27 uur UTC

One Comment

  1. Dag lieverds, wat fijn dat jullie zo goed gaan en lekker opschieten! En dan de familie weer in de armen sluiten, helemaal te gek, ik pik een traantje mee! Knap hoe jullie omgaan met energie, de nachten en met elkaar! Chapeau!! Dikke kus van ons, Gerrit en Margriet straks komt hier ook iedereen naar huis, groetjes van allemaal!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *