Atlantische oversteek dag 4 en 5

Posted by on Dec 15, 2012 in Logboek | 0 comments

Onze positie 14/12 19:00 UTC: N.13.32 – W.36.16. Het log staat op 722 mijl (nog 1178 nM te gaan). Afgelopen nacht is het hard blijven waaien (25+ knopen) waardoor we weer een mooie afstand van 153 nM hebben kunnen afleggen. Het nadeel is dat slapen moeizaam gaat door de schommelingen van de boot en niet iedereen super fris wakker wordt. We hebben een aftelkalender gemaakt om de vorderingen van de oversteek wat beter inzichtelijk te maken. Elke dag heeft een thema gekregen. De meiden hebben vandaag knutsel- en huttendag. Suz probeert nog een aantal lessen school te doen, soms mondeling en dat gaat wel goed. Door de deining is schrijven een beetje lastig. Verder bakken we heerlijk ovenvers brood en zijn we druk met koken en afwassen. Voorspoelen met zout water om water te besparen. Rond 17.00 uur is het borreltijd en maken de kids een borrel klaar. Lekker met chips of nootjes, even allemaal in de kuip samen. Geen alcohol helaas, dat werkt zeeziekte in de hand. Isis verveeld zich soms een beetje, maar vindt snel nieuwe digiboeken op de iPad, waar ze gretig aan is begonnen. Fenna en Enza daarentegen vermaken zich opperbest met van alles. Af en toe een film of even op de DSi is goede afwisseling. Het geluid van de windmolen klinkt tegenwoordig als muziek in onze oren, het is een genot om er naar te luisteren. Tot voor kort vonden we het maar een irritant geluid, maar nu staat het geluid van de windmolen gelijk aan wind en dus snelheid en stroom. We kunnen met onze zonnepanelen en windmolen alle energie opwekken die we nodig hebben aan boord, we zijn dus energie neutraal. De eerste dagen hebben we nog de stuurautomaat aangehad maar nu stuurt onze Hydrovane de boot. Waterverbruik is wel een thema aan boord en om water te besparen nemen we een douche op het achterdek met zeewater uit de putsemmer. Naspoelen meteen beetje zoet water en we zijn weer helemaal fris. De wind neemt nu af dus het beloofd een rustige nacht te worden. Dagafstand dag 5: 144 nM. Geen record vandaag, maar dat leveren we graag in voor een aangenaam bestaan aan boord en een goede nacht. Morgen misschien de cruising chute opzetten (die varen we s’nachts niet, want het is een veel te groot zeil om snel weg te nemen of van koers te veranderen), dan kunnen we morgen met 15 knopen wind nog prima 7 knopen halen. Thijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *