Santiago de Compostella

Posted by on Aug 22, 2012 in Logboek | 6 comments

Santiago de Compostella

 

Na een prachtige zeiltocht zijn we sinds maandagavond in de haven van Portosin. Het weer is hier werkelijk beter voorbij Finisterre, zoals we al in de pilot lazen. Een mooie haven waar we weer 700 liter water kunnen bijtanken, lekker uitgebreid douchen op de wal, de was kunnen bijwerken en walstroom kunnen tappen. Daarnaast is er een goede wifi verbinding, zodat we ook de administratie, email etc kunnen bijwerken. Genieten dus!

Dinsdagmiddag nemen we de bus naar Santiago de Compostella. De kinderen krijgen vandaag de hele dag geschiedenisles, waar ze straks een werkstuk over moeten maken. De busrit duurt een dik uur, maar brengt ons naar het mooie binnenland van Spanje. Groen en heuvelachtig. We genieten ervan. Aangekomen in Santiago pakken we al snel het laatste stukje van de Pelgrimsroute op, om zo de beroemde Kathedraal te bezoeken.

We leren dat Santiago, Sint Jakobus betekent (Sant-Iago), het ligt in de comarca Santiago, in de provincie La Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten, en is de zetel van het Galicische bestuur.de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Jakobsweg). De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Jakobsweg) is de route is naar het graf van de apostel Jakobus. De belangrijkste route (hoofdroute) door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Ik weet dat vriendin Neel van pa en ma er helemaal naar toe is gelopen vanuit Nederland. Het is dan ook mooi om te zien, hoeveel wandelaars en fietsers uit alle windstreken, deze stad vs bedevaartsoord bezoeken – met allemaal een eigen verhaal.

Santiago de Compostella kon in de elfde eeuw niet alleen zo’n belangrijke bedevaartsplaats worden vanwege de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Clunyin de elfde eeuw de godsvredebeweging ging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze eerste kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. De Kathedraal van Santiago de Compostella is de hoofdkerk van het aartsbisdom Santiago de Compostela. De kathedraal heeft de vorm van een kruiskerk. Zij werd vanaf 1077 onder Alfonso VI van Castilië gebouwd op de resten van een eerdere kerk uit 800.

Volgens een legende zou het graf van de apostel Jacobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. De kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Eenmaal in de kerk zien we een lange rij van mensen die het beeld van de apostel willen aanraken of soms zelf kussen. Zelf hebben we die behoefte helemaal niet, maar vinden het schouwspel wel interessant. Om 19:00 uur nemen we de bus terug naar Portosin, waar we na gebakken eieren en tosti’s al snel in een diepe slaap vallen.

 

6 Comments

 1. Hallo reizigers,
  Wat leuk om te lezen hoe jullie reis verloopt.Van Antoinette heb ik jullie ‘Sailaway’ logboek gekregen.Geweldig.. Geniet met z’n alle van dit unieke project.Veel plezier en blijven schrijven…..
  Groetjes vanuit America.
  Chrit en Marion

 2. Hallo allemaal!!

  Wat fijn dat alles zo goed gaat met jullie.
  En ook lekker weer zeker,hier in Nederland wordt
  het nu wat koeler met een lekker temperatuur van 23
  grade.Bij ons alles ook weer in ritme,en we
  hebben gezinsuitbreiding……vandaag hebben we
  ons puppy opgehaald een kleinblijvend boomertje!
  Je kan fotos van haar zien op facebook,een klein
  lief zusje voor William op 4 pootjes.

  Heel veel liefs uit huize van Andel,
  tot de volgende ronde..ontzettend leuk hoor om
  jullie verhalen te lezen automatisch kijk ik
  iedere week.Doei en een pootje van SHIVA

 3. Hallo Suzan, Thijs en de kids, wat maken jullie een geweldige reis en wat leuk om te volgen op deze manier. Die dolfijnen moeten geweldig zijn geweest, hebben wij ook een keer in Nieuw Zeeland gezien, heel speciaal. Geniet van jullie verdere reis, zal zeker spannend zijn. Groetjes, Winnie Driessen uit Horst

 4. Ha Sailawayers,

  Mooie post, bedankt voor de inspiratie. Mijn ouders zijn ooit (een stukje) naar Santiago gelopen en ik heb er mooie verhalen over gehoord. Dat lopen lijkt me niets, maar jullie voorbeeld volg ik graag. Ik zeil er gewoon ooit een keer heen.

  Tot de volgende post.

  Joost

 5. Hee Suuz, wat leuk om jullie verhalen te lezen. Ik geniet ervan, bij het idee dat jullie dat ook doen. Ga zo door, jullie enthousiaste lees ik van mijn telefoon. Ik word er blij van. Love you, Suuz.

 6. Lieve allemaal, leuk om jullie super verhalen te lezen. Mail is onderweg via crew@…. Houden we jullie ook een beetje op de hoogte. Dikke kus en knuffels voor jullie allemaal van Paul, Monique en Solange

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *