La Douce France

Posted by on Jul 18, 2012 in Logboek | 4 comments

Frankrijk…. Land van croissants en stokbrood, land van chauvinisme en de Autoroute du Soleil (hangt in wc’s…), land van Napoleon en tegenwoordig president Hollande. What’s in the name?
Ik wandel over een troosteloos industrieterrein tussen haven en ’centre vile’. Het regent en het is fris en dat past prima bij onze eerste kennismaking met Frankrijk. We zijn in Duinkerke. Niks in dit tafereel sluit aan bij het beeld dat ik heb van Frankrijk in de zomer. Dat beeld bestaat uit gortdroge zomers met veel zon, warm weer, camping aan de Middelandse Zee, gesmolten chocola op stokbrood, of natuurlijk skiën in de Alpen. Dat is de andere kant van Frankrijk, letterlijk en figuurlijk en dit is zeker niet het mooiste stukje ervan…
De dame van het havenkantoor gaf aan ‘iet ies just a five to ten minuut wok’. Ik kom aan bij de plaats die de dame op de kaart heeft omcirkeld, als de locatie waar een bakker is. Ze heeft het niet makkelijk gemaakt en het lijkt wel of het hele centrum van Duinkerke binnen de cirkel past.
‘Pardon monsieur, il y a une Boulangerie? Het komt er niet slecht uit, dankzij de 8 keer dat ik het voor mezelf had geoefend, alvorens een oud mannetje aan te spreken. Het antwoord is gelukkig eenvoudig. Oui, oui, là-bas, le petit, en hij wijst een zijstraat in. Une baquette et dix croissant S’il vous plaît. No, c’est tout, merci. Au revoir, bonne journée. Volmaakt tevreden stap ik de regen weer in, in het bezit van dat wat Frankrijk Frans maakt; stokbrood en croissants.
Op de weg terug speel ik de film van mijn Franse conversatie nog eens af. Prima toch… vervolgens tel ik nog zeker 10 Fransen woorden die ik ook ken om te concluderen dat daar mijn Frans ook direct eindigt… op je hoogtepunt moet je stoppen, later we maar gauw doorvaren naar Engeland, dan kan ik ook bier bestellen…

4 Comments

  1. Hoi sailaways, vanaf een Curaçao achtig Strand adviseren wij jullie zo snel mogelijk door te varen naar Spanje. Wij liggen nu in de Ria aldan en het is hier warm en prachtig en goedkoop en beregezellig. Tot snel. Pieter

  2. Ik sluit me helemaal aan bij Pieter;-)

  3. LOL
    Mijn Frans raakt zelfs dit niveau niet!!! Ondanks dat gegeven, zetten we koers (in ons geval meer cruise-control) die kant op na de korte temperatuur opleving die voor volgende week in nl voorspelt is. Ook een soort weather-window dus… Let’s get the f#%k out of here!!!

  4. Verstandig om af te zakken naar warme oorden. Wij staan op terrassencamping in Brilon, Sauerland. Genoeg regen gehad om nu erg uit te zien naar de komende zonnige week.Veel liefs voor jullie allen en een voorspoedige reis. J & J

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *